Westworld dizisi yakında gerçek olacak

Westworld dizisi yakında gerçek olacak

Son günlerde o kadar çok gelişme yaşanıyor ki doku ve organ üretimi konusunda. Pektinden deri, kök hücreden kemik ve biyoyazıcıda basılan organlar, 10 serilik Westworld dizisinde dehşetle izlediğimiz insansı robotların çok da uzakta olmadığını gösteriyor.

Isıyı hissedebilen film tabakadan deri: İsviçre’de yapılan bir araştırmaya göre, ucuz maliyetli pektinden elde edilen esnek ve şeffaf bir kaplamayla kapanan robotlar, tıpkı yılanın avını algılaması gibi yakındaki insanları hissedebilecekler. İnsan derisinin 2 katı hassasiyete sahip olan bu ısıya hassas film tabakayla örneğin 1 metre uzaklıktaki bir tavşanı algılamak mümkün. Araştırmayı yürüten teknoloji enstitüsü ETH Zürih’ten Raffaele Di Giacomo, bu tabakayı bir robotun vücuduna kaplayarak kalabalık yerlerde kimseye çarpmadan yürümesinin sağlanabileceğini söylüyor. Tabii daha da önemlisi; bu tür robotlardan yangın veya deprem gibi doğal felaketler sonrasında insanları kurtarmak için yararlanılabileceği gerçeği.

Kök hücreden kemik üretimi: ABD’li biyoteknoloji şirketi EpiBone, insanın kök hücresinden kemik üretimi üzerinde çalışıyor. Sistem, kök hücreden elde edilen yağ hücresinden istenen şekilde kemik üretilmesi esasına dayanıyor. Şirketin yönetici ortağı ve CEO’su Nina Tandon, 3 haftalık sürecin sonunda kemiğin nakledilmeye hazır hale geleceğini söylüyor. Tandon’a göre, bu yöntem hem vücut tarafından reddedilmeyeceği için hastanın bağışıklığı bastıran ilaç almasına gerek bırakmayacak hem de gereksinim duyulan şekilde üretileceği için daha uzun ömürlü ve sağlam olacak. Tandon, kemiğin hayvan testleri üzerinde çalıştıklarını, 18 ay sonra insanlar üzerinde deneyler yapacaklarını, hedeflerinin kemiği 2023’e kadar piyasaya sürmek olduğunu vurguluyor. Eğer araştırma başarılı olursa yöntem tıp teknolojisinde büyük bir adım olarak tarihe adını yazdıracak. Çünkü örneğin ABD’de kemik, kandan sonra en çok nakledilen materyal.

3D biyoyazıcıda organ basan biyoüretim enstitüsü: Alıştık artık; dünyanın her yerinden 3D biyoyazıcılarda basılan organ haberleri geliyor. Ancak son gelişme, bugüne kadarki gelişmelerden bir adım daha öteye götürüyor konuyu. Avustralya’da Metro North Hastanesi’yle işbirliği yapan Queensland Teknoloji Üniversitesi, tarama, modelleme ve hastaya özel doku ve organ basımının tümünü yapacakları bir biyoüretim enstitüsü kuracaklarını açıkladı. Bu yıl açılması planlanan enstitünün nihai amacı, biyoyazıcı konusunda bugüne kadar yapılan gelişmeleri hızlandırarak, dünyada yüzbinlerce insanın nakil beklediği hayati organları hastanın kök hücrelerinden üretebilmek.

Bu gerçekleşmesi çok da uzak olmayan gelişmelerden sonra Westworld dizisinin yeni bölümlerini izlememize az kaldığını görmek hiç de zor değil. Dizinin yeni bölümlerini, ancak tüm bu gelişmeler hayata geçerse çekeceğini söyleyen yapımcılar ellerini çabuk tutsalar iyi olacak. Ne dersiniz?