D vitamini fazlalığı da azlığı gibi bir hastalıktır

D vitamini olarak adlandırılan molekülün aslında bir hormon olduğunu pek çoğumuz bilmeyiz. Bu hormonun en önemli etkisi kas ve kemik sistemi üzerindedir.

D vitamini eksikliğinde kaslarda güçsüzleşme, kemiklerde mineral azalmasına yol açan hastalıklar görülür. Ancak D vitamini fazlalığı da toksikasyona yol açar ve azlığı gibi bir hastalıktır. D vitaminin vücutta hedeflenen değerlerde olması gerekir.

Dünya Sağlık Örgütü takviye öneriyor

D vitamini eksikliğinin çok yaygın bir problem olduğunu ifade eden Marmara Üniversitesi İstanbul Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Gogas Yavuz, tüm dünyadaki toplumlarda yüzde 60-80 oranında D  vitamini eksikliği görüldüğünü belirtti. Yavuz, bu problemin  çok yaygın olması nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü’nün, bireylere D vitamini takviyesi almasını önerdiğini ifade etti

D vitamini eksikliğinin tedavi etmenin çok kolay olduğunu da belirten Yavuz, günlük olarak 800 ila bin 500 ünite D vitaminin yeterli olabileceğini, yüksek dozdaki D vitaminin zehirlenmesine yol açabileceğini bu nedenle doktor kontrolünde alınması gerektiğini söyleyerek “D vitamini zehirlenmesi bulantı, kusma, bilinç kaybı gibi şikayetlerle kendini belli etmektedir” dedi.

Prof. Dr. Dilek Gogas Yavuz,  D vitamini sentezi konusuna da değinerek D vitaminin yüzde 80 oranında güneşten cilt yoluyla emildiğine, somon ve yumurta gibi besinlerde D vitamini olduğuna ancak bunun günlük ihtiyacı karşılamaya yetmeyeceğine de dikkat çekti.

Mayıs ve ekim ayları arasında öğle güneşinin D vitamini açısından vücuda katkı sağladığını da söyleyen Yavuz “Cildin D vitaminini güneşten alabilmesi için günde en az 20 dakika güneşte kalınması gerekmektedir. D vitamini bir hormondur eksikliği de yüksekliği de istenmez” diye konuştu.

Röportaj: Şebnem ÇETİNOĞLU

 

 

D vitamini fazlalığı da azlığı gibi bir hastalıktır