Sağlıkta Angelina Jolie faktörü

 

Pop kültürün ikonları moda seçimlerimizi, yeme alışkanlıklarımızı ve marka tercihlerimizi etkileyebilirler. Pekiyi ya sağlığımız hakkında vereceğimiz kararları? Harvard Tıp Okulu’nun 14 Aralık’ta yayınlanan araştırmasına göre, yanıt “Evet” gibi görünüyor. Annesini yumurtalık, büyükannesini ise göğüs kanseri nedeniyle kaybeden ünlü aktrist Angelina Jolie, genetik risk taşıdığı için 2013 yılında BRCA1 gen testi yaptırdı. Test sonucu %87 oranında göğüs, %50 yumurtalık kanseri riski taşıdığını gösterince 2013 yılında göğüslerini, 2015 başında da yumurtalıklarını aldırmak zorunda kaldı.

13.5 milyon dolarlık fatura

Angelina Jolie’nin verdiği kararın kadınlar üzerinde etkisi olup olmadığını öğrenmek isteyen Harvard Tıp Okulu, yaşları 18-64 arasındaki 9 milyondan fazla kadının sağlık sigortası verilerini inceledi. Araştırmacılar, Jolie’nin göğüs aldırma ameliyatını takip eden 2 hafta boyunca genetik test oranının %64 arttığını gördüler. Daha önceki yıl böyle bir artış olmaması, Angelina Jolie'nin rolünü ortaya koyuyordu.  Fiyatı 3 bin dolar olan testi yaptıran 4500 kişi, 13.5 milyon dolar gibi muazzam bir fatura ortaya çıkarmıştı.

Bundan daha da ilginç bir şey oldu. Kadınlar bu genetik testi yaptırınca göğüs aldırma ameliyatı oranında %3 oranında bir düşüş gözlendi.

Aslına bakılırsa fatura ne kadar büyük olursa olsun, Angelina Jolie, BM İyi Niyet Elçiliği misyonuna uygun şekilde insanlığa katkıda bulundu. Sayıları 4500’e ulaşan kadınların birçoğunun yüreğine soğuk su serperek göğüslerini aldırmak yerine farklı tedavi yöntemlerini seçmelerine olanak yarattı.

Göğüs kanserinde yeni teşhis yöntemi: Tomosentez

Genetik testin yanında mamogram hâlâ en etkili göğüs kanseri teşhis yöntemi olarak öne çıkıyor. Ancak ABD’de Food and Drug Administration (FDA) tarafından onaylanan yeni bir teşhis yöntemi, hastalığı çok önceden teşhis olanağı verdiği için çok yakında mamogramın yerini alacak gibi görünüyor: Tomosentez.

3 boyutlu çekim özelliğiyle göğüs anatomisindeki en ince detayları bile inceleyebilme olanağı sağlayan teknik, ABD’de henüz sadece birkaç hastanede uygulanıyor. Ancak 2017’de bizim en modern teçhizatlarla donatılmış hastanelerimizin de ilgi alanına gireceği kesin…