Milyonlarca felçli hasta için yeniden yürüme umudu

 

Gün geçmiyor ki tıp dünyasında yeni bir gelişme olmasın. Avustralyalı bilim insanlarının geçen yıl geliştirdiği “biyonik omurilik” de bunlardan birisi. Hayvanlar üzerindeki testleri tamamlanan cihazın insan deneyleri bu yıl Royal Melbourne Hastanesi’nde başlayacak. Beyinle kontrol edilebilen cihazla milyonlarca felçli insanın ameliyat olmadan yeniden yürüyebileceği iddia ediliyor.

Melbourne Üniversitesi Damar Biyonik Laboratuvarı’ndaki bir ekibin geliştirdiği 3 cm uzunluğundaki ve birkaç milimetre genişliğindeki nöral-kayıt cihazı, beynin kan damarlarına enjekte edilerek hem kan-beyin bariyerini azaltıyor hem de cerrahi müdahaleyi ortadan kaldırıyor.

Yerleştirildiği yerde kol ve bacakları hareket ettirmek için beyin tarafından verilen komutları kayıt altına alan cihaz, bunları hastanın omzuna yerleştirilen başka bir cihaza göndererek robotik eklemlerle uzuvların hareket etmesini sağlayacak.

Beyin-makine arayüzlerinin kullanımını yaygınlaştıracak

Ekibin başındaki nörolog Thomas Oxley, “stentrode” adını verdikleri cihazı ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı DARPA’nın Güvenilir Nöral-Arayüz Teknolojisi (RE-NET) programı altında geliştirdiklerini vurgulayarak, “Cihazın beyin-makine arayüzlerinin kullanımını güvenli olarak yaygınlaştırarak hem fiziksel hem de nörolojik rahatsızlıklarda tedavi şansını artırmasını umut ediyoruz” diyor.

Umalım ki testler başarılı olsun ve cihaz yakın zamanda kullanıma sunulsun…