“Çocuktur olmaz” deyip geçmeyin!

“Çocuktur olmaz” deyip geçmeyin!

Orta öğretime geçiş ve üniversite sınavlarına hazırlık, çocuklarda migreni tetikliyor, 12-17 yaş grubundaki çocukların yüzde 15-16’sında migren görülüyor. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji A.B.D. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necdet Karlı, birkaç yıl önce gerçekleştirdikleri saha çalışmasında bu durumu tespit ettiklerini belirterek,  aileleri uyardı: “Eğer çocuğunuz tekrarlayan şiddetli başağrılarından yakınıyor veya başağrısı atakları sırasında sosyal çevresinden uzaklaşıp okulla ilgili aktivitelerini yapamıyorsa, mutlaka bir hekime başvurun.”

Eskiden “Başağrısı işte” deyip geçilen ve ağrı kesiciler ile evde tedavi edilmeye  çalışılan migren konusunda  bilinenler arttıkça, bu rahatsızlığın yaşam kalitesini ve hayatı nasıl etkilediği de daha fazla görülmeye başlandı. Çok da iyi oldu. Çünkü migren sanıldığı gibi sadece büyük hastalığı değil.

Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necdet Karlı, migren üzerine yaptıkları saha çalışmasında, 12-17 yaş okul çağı çocuklarında başağrısı sıklığının yaklaşık yüzde 52 olarak ortaya çıktığını söyledi. Yaş büyüdükçe başağrısı sıklığının da arttığını ve yüzde 60’a kadar ulaştığını kaydeden Prof. Dr. Necdet Karlı, “Migren bizim gibi sınav yükü ve stresi fazla olan ülkelerde sınavla bağlantılı olarak belirgin şekilde artıyor.  Lise ve üniversiteye giriş sınavı yıllarında hem gerilim tipi hem de migren başağrılarında artış görülüyor.  Örneğin sınavdan bir önceki yıl migren sıklığı yüzde 12- 13 civarında iken, sınav yıllarında bu oran yüzde 15- 16’ya çıkıyor” dedi.  Aile ve öğretmenlerin başağrısını yeterince önemsemediklerine dikkat çeken Karlı, bu durumun çocukların okul başarısını olumsuz yönde etkilediğini belirtti. Prof. Dr. Karlı, şöyle konuştu:

“Bu nedenle ben ailelere şunu tavsiye etmek istiyorum: Eğer çocuğunuz tekrarlayan şiddetli başağrılarından yakınıyor veya başağrısı atakları sırasında ortamdan kopuyor, sosyal çevresinden uzaklaşıyor ve okul ile ilgili aktiviteleri yapamıyorsa, migreni göz önünde bulundurarak, mutlaka bir hekime başvurun. Muayene, tanı koymak için yeterli olur. migren tanısı 10 yaş ve üzerinde kolaylıkla konabiliyor. Zorluk 10 yaş altında, özellikle de kendini ifade etmede güçlük yaşayan 7-8 yaş altındaki çocuklarda. Ama bunun da pratik yolları var. Yeter ki, anne baba uyanık olsun ve tekrarlayan şiddetli başağrısı atakları olan çocuklarını hekime götürsün.”